Cum se îndeplinesc „zadaniile” mamei în timp ce ea pleacă la lucru

      


Sursa foto: desprecopii.com

      De pe la ora șase mama își stroiește copiii la muncile din ogradă. Pân ea se pregătește să meargă la lucru, trebuie caprele duse la rând, una din fete să le mulgă mai întâi, de udat în grădină și de pus macuh la înmuiet pentru păsări. Pe la 8 mănâncă niște lapte fiert cu pâine și e gata să iasă pe poartă. Da copiii în timpul acesta scot toată hărnicia din ei, să dea de înțeles că-s puși pe treabă și flămânzi de lucru.
-Dana, tu ai să păstărești bobul din sâiac. Ar trebui să-l termini pân vin eu și să gătești și băncile pentru compot. Dacă îți mai rămâne timp, să faci niște loc în beci pentru conserve.
-Să duci, Andrușa, gunoiu de după casă. Te-i înțelege cu gheaghito Pavăl cu căruța și l-ați căra. Și orzu din tindă să-l sui în pod. Poți să vezi și cușca la iepuri, c-o să-i prăpădim într-o zi pe toți.
-Iaca putinelili estea două îs ale tăle, Veruță. Aduci apă de la nenito Vania. Câte o căldare, că ai timp. Și să scoți ceapa din grădină și s-o duci în sarai. Ai grijă de cloști, că dimineață n-o vrut să mănânce niciuna.
       Astea au fost doar muncile individuale. Dar colectiv, trebuia permanent păsat să aibă puii, găinile și iepurii buruian, apă la câini, să nu stea cu limba afară, de terminat de udat în grădină cât încă n-o ieșit soarele și de încălzit apă la cotlon pentru spălat veselă. Toate astea trebuiau îndeplinite până la ora 12, aunci când mama revine de la muncă. Da în patru ore, trei copii harnici pot să întoarcă și ograda cu fundul în sus, nu numai să îndeplinească sarcinile. Și cum numai o vezi pe mama că iese pe poartă și trece de pod, aleluia. Niș habar de grijă de udat, păsări, iepuri și bobul din sâiac. Drept aici au murit toate „zadaniile”. Unu o avut grijă să pună lanțuhul în poartă, da altul o pus mătura în ușă și o intrat în casă prin partea cealaltă.
       Și sunt zile în care chiar ți-i de-o dragoste să-ți găsești de lucru prin ogradă și când intră mama pe poartă să i te lauzi că ai făcut și asta, și cealaltă. Da sunt și zile când tuhma să mănânci ți-i lene, darămite să mai dai mâncare la păsări. Așa că cine-i nebun să lucreze cu noaptea-n cap după ce ieri o trudit la prășit la vie? Șapoi, diminețile nu-s pentru somn și hodină? S-o cuibărit toți trei frumușel în casă, unul întins la podele că-i răcoare, altu la desene animate se holbează, da a treia își citește cartea după sobă. Niș mâncare nu le trebuie, da niș nu cumva să-i împingă păcatul să se apuce de lucru. O avut grijă numai să pună ceasul să sune la ora 12. Să le rămână 20 de minute pân ajunge stăpâna acasă să rezolve toate întrebările. 
       Cum numai ceasul dă de înțeles că e timpul, încep a fugi toți prin ogradă. Întâi în grădină au mers cu o căldare cu apă și au vărsat mai mult pe alături decât la rădăcina roșiilor, numai să fie semn că s-o udat. Pe urmă, s-o pus toți trei roată la bob, și pe unde jumătate păstărit, pe unde nici măcar jumate, l-o dres și pe acela. La păsări, aruncate din fugă niște grăunțe și două picături de apă, că dacă le dai de dimineață, pân la amiază taman pe fundul lighenașului le rămâne. Cușca iepurilor o fost scoasă în mijlocul ogrăzii și puse peste ea fierăstrăul și niște ținte. Ea se repară acum. Cu apa, fix așa o rezolvat. Toți trei la fântână, unul din vale scoate apă și toarnă în căldări, ceilalți cu câte două aleargă pân la putini. Atunci când primești sarcini de genul respectiv nu e neapărat ca ele toate să fie îndeplinite. Mama le accentuează din start pe cele importante, restul, principalul să fie începute și să vadă că se muncește la ele.
      Ceasul arată mai mult de 20 de minute trecute de ora 12. Pesemne că s-a gândit mama că prea mult de lucru le-o dat și s-ar fi oprit pe la magazin. Așa că în cele 10 minute întârziere s-a urcat și orzul în pod, și prin beci s-au mutat vreo două bănci. Și cum numai ajunge mama de la lucru în fața casei, îi și vin odraslele să se laude:
-Eu mai am de scos niște ceapă. Da am venit taman să văd dacă puii au apă.
-Mama, nu l-am găsit pe nea Pavăl acasă, da m-am apucat de cușca la iepuri.
-Apa-i călduță de pe cotlon, amuș spăl vesela, că iaca deamu am pregătit-o pe masă afară.
       Da mama când revine de la muncă are în pachet vreo două franzele și neapărat patru înghețate. Spurcășiunili estea de copchii, că altfel nu știu cum l-er spune mama dacă ar ști ce fac ei când nu-i acasă, stau cu înghețata în mână și o mănâncă cu poftă pe scăunele sub via din fața casei, de parcă tare au mai trudit. Da mama merge cu înghețata prin ogradă să vadă dacă a fost pe merit. Da cum să nu fie dacă cușca la iepuri e „reparată”, în grădină e „udat”, păsările mai au vreo două grame de apă și prin bob se cunoaște că au trecut mâini.
-Hai mai mergeți o raită și vedeți să aibă păsările apă și mâncare, să fie tot în regulă și ne-om hodini oleacă cât îi dubălăraia asta afară. Ne trezim pe la două și vedem ce-i de făcut.

Comentarii